Oman kokemukseni mukaan basmati-riisiä on vaikea keittää hyvin: ohjeet jotka kehottavat odottamaan veden imeytymistä ovat hitaita, vaativat tarkkailua ja joskus aiheuttavat ylikeitetyn möykkyisen lopputuloksen.

Seuraava ohje on muunneltu versio Vegestan-kirjan ohjeesta. Valmistukseen liittyyy alku- ja loppuvaiheita, mutta varsinainen keittäminen on nopeaa eikä vaadi valvomista.

Tarvittavat työvälineet: kattila, mitta-astia, siivilä, (vedenkeitin)

Valmistusaineet:

 • basmati-riisiä
 • voita
 • suolaa

Vaiheet:

 1. Alkuvalmistelut:
  1. Laita suuri määrä vettä kiehumaan kattilaan. Nopeinta on usein tehdä suurimman osan vedestä kiehutus vedenkeittimellä ja kaataa se sitten kattilaan hellalla pienemmän vesimäärän joukkoon.
  2. Mittaa haluamasi määrä riisiä mitta-astiaan (n. 1 dl/aikuinen).
  3. Valuta hanasta riisien päälle mitta-astiaan isohko määrä kylmää vettä.
  4. Sekoita riisiä vedessä esim. lusikalla niin että tärkkelysjauho lähtee jyvien pinnasta ja värjää veden täysin valkoiseksi.
  5. Kaada varovasti valkoinen vesi pois.
  6. Täytä mitta-astia uudestaan vedellä, huljuta, ja palaa kohtaan 5. Toista kunnes vesi ei enää ole niin valkoista. Huomaat jyvien muuttuneen läpikuultaviksi.
 2. Keittäminen:
  1. Kaada huuhdeltu riisi kiehuvaan veteen.
  2. SEKOITA HETI! Jos et tee näin, niin huuhdeltu riisi palaa heti pohjaan ja jää möykyksi ja kaikki on pilalla.
  3. Kaksi ERITTÄIN TÄRKEÄÄ sääntöä:
   1. Älä päästä kiehumista keskeytymään missään vaiheessa! Veden pitää kuplia koko ajan. Jos kiehuminen keskeytyy, riisistä tulee mössöä (kuten tapahtuu kaikessa riisin keitossa, ei pelkästään tässä tapauksessa).
   2. Älä päästä vettä loppumaan missään vaiheessa. Silloinkin lopputuloksena on mössöä. Jos vesi uhkaa loppua, käytä vedenkeitintä tai toista kattilaa, jotta voit lisätä kiehuvaa vettä kattilaan. Älä siis lisää haaleaa vettä riisin sekaan.
  4. Keitä n. 10 min. Lisää suola ja voinokare jossain vaiheessa. Tarkalla ajankohdalla ei ole väliä.
 3. Lopetus:
  1. Kokeile haarukalla vedestä nostaen ja maistaen, ovatko riisit hyviä.
  2. Kun riisi on hyvää, kaada riisivesi siivilään.
  3. Kun riisi on siivilässä, valuta valkoista keittovettä pois.
  4. Huuhtele riisi vielä haalealla vedellä hanan alla nopeasti. Tämä lopettaa kypsymisen, vie mukanaan jäljellä olevan tärkkelyksen eikä vielä viilennä riisiä liikaa. Jos huuhtelet liikaa ja riisi jäähtyy, huuhtele perään pienellä määrällä vedenkeittimessä kuumennettua vettä.
  5. Valuta vesi pois siivilästä.
  6. Kaada riisit takaisin kattilaan tai annostele suoraan lautasille.
 4. Lopputuloksena on mahtavaa kuohkeaa riisiä!