Tämä on perheemme arkiruoka #1. Hyvän maun lisäksi hyvä puoli on myös se, että tätä voi syödä paljon, eikä silti tule ähkyinen olo. Helppo tehdä tuplakokoisena, jos vain löytyy tarpeeksi iso pinnoitettu kattila tai paistinpannu (n. 4 l).

vegeruoka-linssimuhennos-w800.jpg

  • Kuinka monelle: 3 hengelle
  • Valmistusaika: 20-25 min
  • Tarvittavat työvälineet: Korkealaitainen paistinpannu, paistokasari tai teflonkattila, tiheä siivilä, kattila, kauha/puuhaarukka tms, leikkuualusta, raastin (inkiväärille)

Valmistusaineet:

  • 1 isohko sipuli
  • 1 rkl kuminansiemeniä
  • Ruokaöljyä
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • Mausteita: jeeraa (vars. juustokuminaa, garam masalaa ja curry-jauhetta mutta myös muita intialaisia mausteita, esim. jauhettu korianteri, mango curry jne.) TAI jos löydät jostain ja ylimääräinen suolalisä ei sinual haittaa: 2 rkl intialaista currytahnaa, esim. Rajah Mild Curry Pastea tai Spice Upin mieto currytahna
  • 1-2 rkl raastettua inkivääriä (joko valmiina tahnana tai tuoreena ostettuna n. pikkusormen mittainen pala)
  • 3-4 rkl maustamatonta jogurttia
  • Basmati- tai jasmiiniriisiä
  • (Rusinoita, parhaassa tapauksessa keltaisia)
  • Pöytään: mango chutneya ja soijakastiketta

Vaiheet:

(jos teet tupla-annosta, aloita ensin vaihe 2). Laita 6 dl vettä kuumenemaan vedenkeittimessä tai mikrossa.

  1. Huuhtele linssit, esim. laittamalla ne kolmesti runsaaseen veteen ja huljuttamalla vettä kädellä ja kaataen vesi siivilän kautta pois, kunnes vesi ei enää ole kovin sameaa. Laita ne lopuksi kiehuvaan veteen 15 minuutiksi (tai vähintään siihen asti että ne tuntuvat suussa pehmeiltä; yleensä itse keitän lähes mössöksi). Laita mukaan kasvisliemikuutio.
  2. Silppua sipuli ja laita se kuullottumaan öljyssä paistinpannulla. Lisää kuminansiemenet paistumaan. Sekoittele välillä puuhaarukalla.
  3. Jos tarjoilet tämän basmatiriisin kanssa, laita riisi valmistumaan 10 minuutiksi. 1 dl/hlö. Katso tästä hyvä ohje riisin valmistamiseksi.
  4. Raasta tarvittaessa inkivääri.
  5. Kun sipuli on kuullotettu, laita sen sekaan tomaattimurska. Laita levy pienemmälle.
  6. Jos linssit ovat jo valmiit, kaada ne siivilään jotta ylimääräinen vesi valuu pois, ja laita ne sipulien ja tomaattimurskan seuraksi paistinpannulle.
  7. (Lisää rusinat).
  8. Sekoita joukkoon currytahna ja inkiväärimurska. Maistele välillä, jotta sopiva maun voimakkuus löytyy.
  9. Lisäile jogurttia. Jogurtti pehmentää ja samalla hieman miedontaa makua. Säätele aineiden suhteita jos tarvitsee.
  10. Tarjoile.